A kick-box sport az 1970-es évek elején alakult ki az az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Létrehozóinak (Mike Anderson, Georg Bruckner) egyik fő célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetű harci művészetek mozgásanyagát továbbfejlesztve és részben azokat ötvözve, egy önálló, verseny-centrikus küzdősportot hozzanak létre.

Az akkori harcművészeti versenyeken alkalmazott szigorú szabályok következtében egyre erősödött az igény egy új, full contact technikákat alkalmazó sportág kialakítására, ahol védőfelszerelések bevonásával csökkentenék a sérülések kockázatát, ennek eredményeként jött létre a kezdetben contact karate, majd all – style karate néven ismert sportág, melyet 1984 – től kick-boxnak nevezünk.

Világszervezet:

A kick-box világszervezete az 1974-ben alapított WAKO (World Association of Kickboxing Organizations), melynek immáron több mint 128 ország a tagja az öt földrészen. Elnöke hosszú ideig dr. Ennio Falsoni úr volt, jelenleg (2015) Borislav Pelevic úr tölti be ezt a tisztséget.

Hazai szervezet:
Magyarországon 1979-ben jelent meg a sportág, a világszövetségnek (WAKO) 1981 óta tagja a Magyar Kick – Box Szakszövetség. A magyar szövetség elnöke kezdetektől dr. Leyrer Richárd úr volt, jelenleg Galambos Péter úr, a kick – box egyik hazai megalapítója tevékenykedik.

Kick – box a jelenben, 2016. évben:
A kick – boxban jelenleg két nagy csoportot különböztetünk meg, tatamis és ringes szabályrendszereket. A tatamis versenyszámok esetében a mérkőzéseket páston vívják, félerejű technikákkal, a ringes versenyszámokban kivétel nélkül teljes erejű támadások értékelhetők, valamint elfogadott a kiütés.
Tatamis szabályrendszerek: point fighting, light contact, kick light.
Ringes szabályrendszerek: full contact, low kick, K1 style.

Vizsgarendszer:
A versenyzők és edzők technikai tudásukról, felkészültségükről vizsgán adnak számot, ahol a versenyzőknek eredményeiket, az edzőknek tanítványaik eredményeit is beszámítják.

Készítette: Chalmovszki Mátyás, Puravecz Péter