A kick-box sportág az 1970-es évek elején alakult ki az az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Létrehozóinak, Mike Anderson és Georg Bruckner egyik fő céljuk az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetű harci művészetek mozgásanyagát tovább fejlesztve és részben azokat ötvözve, egy önálló, verseny-centrikus küzdősportot hozzanak létre.

Az akkori harcművészeti versenyeken alkalmazott szigorú szabályok következtében egyre erősödött az igény egy új, full contact technikákat alkalmazó sportág kialakítására, ahol védőfelszerelések bevonásával csökkentenék a sérülések kockázatát, ennek eredményeként jött létre a kezdetben contact karate, majd all – style karate néven ismert sportág, melyet 1984 – től kick-boxnak néven ismerünk.

A kick – boxban jelenleg megkülönböztetünk tatamis és ringes szabályrendszereket. A 3 tatamis, küzdelmi versenyszám esetében a mérkőzéseket páston vívják, félerejű technikákkal, a 3 ringes versenyszámban kivétel nélkül kizárólag teljes erejű támadások értékelhetők, valamint elfogadott a kiütés. Tatamis, küzdelmi szabályrendszerek: point fighting, light contact, kick light. Ringes szabályrendszerek: full contact, low kick, K1.

A kick-box 7. szabályrendszere a formagyakorlat. 2019. január óta eltörölték a lágy stílust, a kemény stílus pedig átalakult, tovább fejlődött. Jelenleg megkülönböztetünk kreatív és zenés, pusztakezes és fegyveres kategóriákat. A kreatív formák esetében tiltott az akrobatika, e tekintetben kizárólag vízszintes tengely körül forduló, maximum 360°-os fordulás végezhető, pl: tornado kick, pillangó. A zenés formák esetében engedélyezett a függőleges tengely mentén végrehajtott akrobatika, azaz szalltók, illetve akrobatika sorok, egy kötöttséggel, 5 akrobatika elem engedélyezett, természetesen tudatában kell lenni, mi számít akrobatikának és mi nem.

Vizsgarendszer, öv viselése

A versenyzők és edzők technikai tudásukról, felkészültségükről vizsgán adnak számot, ahol a versenyzőknek eredményeiket, az edzőknek tanítványaik eredményeit is beszámítják. A kick-box fehér, citromsárga, zöld, kék, barna, piros és fekete övszíneket alkalmaz. Az övek használata korábban még a ringben is kötelező volt, mára már a point fighting szabályrendszerben alkalmazható, de nem kötelező, a formagyakorlatok esetében kötelező, a többi szabályrendszerben pedig tiltott.

Kick-box szervezetek a jelenben

Magyar Kick-box Szövetség

Magyarországon 1979-ben jelent meg a sportág, a WAKO világszövetségnek 1981 óta tagja a Magyar Kick-box Szövetség. A magyar szövetség elnöke kezdetektől dr. Leyrer Richárd úr volt, jelenleg Galambos Péter úr, a kick – box egyik hazai megalapítója tevékenykedik. Alelnökök Király István, Juhász Gábor, Katona Attila.

Szakágvezetők: 

full-contact szakág / Juhász Gábor, low-kick és a K1 / Katona Attila, light-contact és kick-light / Dancsó Zoltán és segítője Olasz Attila, pointfighting / Csikós Péter, formagyakorlat / Puravecz Péter.

WAKO Europe

Az európai szövetség elnöke Király István úr, mely kiemelt diplomáciai sikernek számít, valamint bizottsági tag Mórádi Zsolt, 10x-es magyar világbajnokunk.

WAKO

WAKO (World Association of Kickboxing Organizations) alapítva 1974-ben. „A szerb Boriszlav Pelevics közelmúltban bekövetkezett halála után új elnököt választott Milánóban a kick-box sportág világszövetsége, a WAKO közgyűlése. A novemberben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által is elismert modern küzdősport új vezetője az európai szervezet elnöke, az ír Roy Baker lett.”  2019-ben Mórádi Zsoltot elnökségi tagnak, Király Istvánt alelnöknek választották.

Szarvas, 2022.03.14.
Puravecz Péter IV. dan